Coriandrul este o planta obisnuita, folosita pentru a aromatiza mancarea. Provine de la planta Coriandrum sativum si se aseamana cu patrunjelul, morcovii si telina.
Coriandrul poate scadea glicemia prin activarea anumitor enzime. De fapt, este suficient de puternic intrucat persoanele cu un nivel scazut de zahar din sange trebuie sa-l foloseasca cu precautie.
Adauga semintele de coriandru in salate, pentru a obtine un gust ca cel preferat de gospodinele din Rusia, sau in mancarurile de tip curry, precum cele din India. Le poti folosi si atunci cand pregatesti carnati nemtesti sau italieni sau bere belgiana pe baza de orz. Inainte de a le adauga in mancare le poti praji sau incalzi pentru a le intensifica aroma.
Daca vrei sa obtii o mancare cu savoare asiatica, adauga radacini de coriandru in supe sau paste, precum in mancarurile din Thailanda. Poti adauga semintele si in supe sau in mancaruri prajite pe baza de carne de pui, dar si in budinci.
Daca vrei sa obtii o mancare cu carne de miel asemanatoare celor servite in bucatariile arabe, adauga coriandru in timp ce pregatesti miel sau umpluturi cu carne. Aceasta planta merge foarte bine in combinatie cu sunca si carne de porc, mai ales daca i se alatura si portocala. Da o savoare speciala mancarurilor de peste si alaturi de alte condimente, se poate afla in amestecul care este adaugat peste carnea de pui sau peste, inainte de a fi data la cuptor sau pe gratar.
Poti folosi frunzele de coriandru in mancarurile fierte, dar si in sosuri, supe, salate sau adaugat peste carne inainte de a fi prajita sau coapta. Daca vrei, poti pune aceasta planta si in marinate – marineaza carnea de vitel intr-un amestec de ulei, zeama de lamaie, frunze de coriandru, sare si piper inainte de a o pune la prajit sau la cuptor.Adauga frunzele de coriandru in mancare atunci cand aceasta este aproape gata, pentru ca acestea sa nu-si piarda savoarea prin procesul de gatire.
Coriandrul este plin de antioxidanti carecresc imunitatea organismului, semintele mai pot fi anticanceroase, antiinflamatorii si neuroprotectoare.
Coriandrul iti poate proteja inima prin scaderea tensiunii arteriale si a colesterolului LDL (rau) in timp ce creste colesterolul HDL (bun). O dieta bogata in condimente pare asociata cu un risc mai mic de boli de inima.
Antioxidantii din coriandru pot reduce inflamatia creierului, pot imbunatati memoria si pot reduce simptomele de anxietate, desi este nevoie de mai multe cercetari.