Ulei de ricin x 100ml, SEVA PLANT
Descriere:
Uleiul de ricin este un ulei gras non-volatil care este obtinut din semintele plantei de ricin (Ricinus communis). Ricinul face parte din familia “Euphorbiaceae”, fiind o planta perena cultivata in principal in Africa, America de Sud si India. India este responsabila pentru mai mult de 90% din exporturile de ulei de ricin la nivel global.
Ricinul este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Interesant este ca ricinul contribuie cu doar 0,15 % din totalul cantitatii de ulei vegetal produs la nivel global in fiecare an.
Uleiul de Ricin este recunoscut pentru multiplele sale proprietati si beneficii este utilizat inca din cele mai vechi timpuri in cadrul ritualurilor cosmetice de infrumusetare si continua sa fie si in ziua de astazi un ingredient valoros, nu doar in ceea ce priveste infrumusetarea, ci si vindecarea unor afectiuni.
Uleiul de ricin este utilizat cu precadere in cosmetica si in industria farmaceutica, in scop medical, pentru tratarea unor afectiuni diverse. Poate fi administrat atat intern, cat si extern.
Ricinul prezinta proprietati antiinflamatoare, antibacteriene, antihelmintice, antifungice, antioxidante, emoliente, hidratante, regenerante, expectorante, laxative, purgative.
Beneficiile utilizarii uleiului de ricin
Multiplele efecte benefice pe care uleiul de ricin le are asupra corpului uman sunt cunoscute de secole sau chiar de mii de ani. In Egipt, aceste virtuti au inceput sa fie descoperite si puse in practica cu 6000 de ani in urma, atunci cand egiptenii au inceput sa cultive ricinul, adaugand uleiul provenit din semintele sale in compozitia unor unguente si balsamuri protectoare.
Uleiul de ricin administrat extern este util intr-o gama larga de afectiuni (vindeca eczmele, ranile, plagile, ulceratiile cutanate, reduce inflamatiile si durerile articulare, musculare) si contribuie, de asemenea, la mentinerea sanatatii parului, a pielii, a tenului, unghiilor, genelor. Administrat intern, combate constipatia cronica, constipatia acuta, activeaza peristaltismul intestinal, elimina indigestiile si trateaza parazitii intestinali.
Beneficiile utilizarii uleiului de ricin pentru par
- Contribuie la ingrijirea parului si a scalpului (previne subtierea si caderea firului de par, stimuleaza ingrosarea si cresterea acestuia, combate calvitia, elimina matreata). Continutul ridicat de acid ricinoleic imbunatateste circulatia sanguina la nivelul scalpului, iar principiile emoliente pe care uleiul de ricin le contine hidrateaza firul de par si scalpul, minimizand riscul aparitiei sau tratand matreata, daca aceasta a aparut deja. Echilibreaza pH-ul scalpului. Imbunatateste absorbtia celorlalte substante nutritive din produsele utilizate pentru ingrijirea parului, prevenind despicarea firelor de par.
- Aplicarea uleiului de ricin pe parul uscat si deteriorat regenereaza parul si ii confera stralucire si un aspect matasos.
- Contribuie la cresterea si intarirea genelor si a sprancenelor.
Beneficiile utilizarii uleiului de ricin pentru piele
- Actiune antiinflamatoare, calmeaza iritatiile pielii - o solutie eficienta in cazul eczemelor, pecinginelor, arsurilor solare, degeraturilor sau a mancarimii cornice.
- Vindeca si elimina negii, alunitele, furunculii, ulceratiile cutanate.
- Are efect emolient si hidratant, ajuta la eliminarea uscaciunii pielii, a fisurilor, crapaturilor si a bataturilor.
- Decoloreaza cicatricile prin efectul de reducere a pigmentarii.
- Elimina petele de batranete.
- Trateaza vergeturile cauzate de sarcina sau de fluctuatiile in greutate.
- Actiune antimicrobiana - trateaza infectiile fungice ale pielii (inclusiv „piciorul de atlet”), herpesul.
- Actioneaza ca dezinfectant asupra ranilor deschise, a taieturilor minore sau a zgarieturilor.
- In toate aceste cazuri, se recomanda ungerea cu ulei de ricin a zonelor afectate si aplicarea unei bucati de bumbac deasupra, pentru o perioada de timp variabila de la caz la caz. Se indeparteaza apoi uleiul cu apa calduta si sapun.
Beneficiile utilizarii uleiului de ricin pentru ten
- Combate acneea prin efectul antibacterian si antiinflamator al uleiului de ricin.
- Stimuleaza productia de colagen si elastina. Aplicarea zilnica a uleiului de ricin pe piele reduce ridurile si liniile fine, diminueaza cearcanele. Ofera stralucire tenului imbatranit.
- Efect emolient si hidratant, pielea fetei devine catifelata.
- Diminueaza petele pigmentare, pistruii.
- Curata porii si elimina punctele negre
Beneficiile utilizarii uleiului de ricin pentru unghii
- Confera rezistenta si tarie unghiilor crapate sau casante.
- Trateaza cuticulele ingrosate.
- Confera unghiilor hidratare, netezime, stralucire.
- Accelereaza cresterea unghiilor.
- Protejeaza unghiile impotriva infectiilor bacteriene si fungice.
O metoda simpla pentru a va convinge de efectele benefice ale uleiului de ricin asupra unghiilor este urmatoarea: in fiecare seara, inainte de culcare, aplicati un strat de ulei de ricin pe unghii si cuticule. Daca unghiile sunt date cu lac, mai intai se indeparteaza lacul sau oja respectiva. Se maseaza cateva minute pana cand uleiul incepe sa fie absorbit gradat. Apoi se acopera mainile cu manusi de bumbac si se lasa uleiul sa actioneze peste noapte. Dimineata se spala mainile cu apa si sapun.
Beneficiile utilizarii uleiului de ricin pentru barba
- Reprezentantii sexului masculin se pot bucura si ei de beneficiile utilizarii uleiului de ricin, atat in cazul parului, dar si pentru barba. Fiind bogat in acizi grasi, uleiul de ricin intareste firul de par, accelereaza cresterea acestuia, fiind alegerea perfecta pentru o barba deasa.
Uleiul de ricin in uzul intern. Ce se intampla daca bei ulei de ricin?
- Administrat intern, uleiul de ricin are efecte mai ales in cazul constipatiei si parazitilor intestinali.
- De asemenea, poate fi utilizat intern si in cazul infectiilor gastro-intestinale.
Masti si tratamente cu ulei de ricin
- Datorita spectrului larg de beneficii pe care uleiul de ricin le prezinta, acesta este adecvat pentru a fi folosit in tratamente sau masti aplicate in scopul redobandirii sau mentinerii sanatatii parului, a mainilor, dar si pentru ten.
Compozitie:
Caracteristici si Informatii nutritionale:
Uleiul de ricin prezinta cel mai inalt grad de vascozitate dintre toate uleiurile vegetale. Contine acizi grasi precum:
- acidul ricinoleic (in proportie de 90% din totalul acizilor grasi din compozitia ricinului), care confera o multime dintre beneficiile utilizarii uleiului de ricin;
- acidul palmitic;
- acidul stearic;
- acidul oleic (omega 9);
- acidul linoleic (omega 6).
Indicatii:
- Uz intern: se prefera atunci cand este necesara o singura administrare purgativa in cazul constipatiilor acute, intoxicatiilor diverse.
- Uz extern: intarirea unghiilor si a radacinii firului de par, intretinerea genelor.
Precautii, atentionari si sfaturi:
Contraindicatii in utilizarea uleiului de ricin
Semintele de ricin sunt toxice. Toxicitatea semintelor se datoreaza ricinei, o proteina toxica care poate conduce la aglutinarea globulelor rosii, cauzand moartea in urma consumului a doar cateva seminte de ricin. Din pricina toxicitatii este interzisa consumarea semintelor. Se recomanda ca ricinul sa fie administrat doar in formule standardizate, preparate de laboratoare specializate, sub forma de ulei.
Prin intermediul procesului de extractie al uleiului, ricina este indeparata si dezactivata. In cazul administrarii plantei sub forma de ulei este importanta doar respectarea dozei recomandate de eticheta produsului sau de catre medicul fitoterapeut.
Consumul uleiului de ricin este interzis pentru:
- copii;
- femeile gravide (poate declansa nasterea);
- mamele care alapteaza;
- nu se asociaza cu antibiotice cu spectru larg, determinand diaree.
- persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale (de exemplu: diaree, colita);
- persoanele care sufera de apendicita.
Intoxicatia cu ulei de ricin prezinta anumite simptome specifice:
- perturbare digestiva - se poate remarca prin efecte secundare, precum: greata, diaree, varsaturi, disconfort gastric;
- reactii adverse alergice (prurit, eruptii cutanate, senzatii de intepatura, umflarea fetei sau a gatului, ameteli);
- deshidratare;
- tahicardie;
- nefrita;
Mod utilizare:
Uz intern:
- Adulti: 15-30g( 1-2 linguri)
- Copii peste 2 ani: 5-15 g
Se administreaza dimineata pe nemancate.
Efectul de eliminare totala a continutului intestinal se produce in 2- 6 ore de la administrare.
Uz extern: aplicatii locale